Grote Kerk

Breda

De Grote Kerk van Breda is een kunstwerk op zich. Het gebouw bestaat uit eindeloos veel bijzondere details en barst van de unieke bezienswaardigheden. Zoals bijvoorbeeld de grafmonumenten van de Nassaus, de stamvaders van het koningshuis. Steun jij het voortbestaan van dit bijzondere monument? 

“Dit monument is belangrijk voor zowel onze geschiedenis, maar ook voor kunstenaars om geïnspireerd te raken. “

Eva Langerak 

Weelderige grafmonumenten

Een van de mooiste grafmonumenten in de Grote Kerk is die van Frederik van Renesse. Een oude raadsheer bij het Hof van Holland, en vertrouweling van graaf Hendrik III van Nassau. Bij zijn overlijden in 1538 gaf zijn vrouw Anna de opdracht een grafmonument te maken. Het resultaat is een schitterend kunstwerk gemaakt van natuursteen en albast, waar ook zij zelf na haar dood in 1550 is bijgezet.

De Nassaus

De Prinsenkapel is het mausoleum van de voorvaderen van de koninklijke familie. Tot in 1584, toen Willem van Oranje werd vermoord, werden de Nassaus hier begraven. Vanaf de bezetting van Breda door de Spanjaarden is voor adellijke begrafenissen noodgedwongen uitgeweken naar het noordelijker gelegen Delft.

“Weinig plekken met zoveel relevante historie”

Het is gewoon bijna een sprookje

De Grote Kerk Breda is een van de meest bijzondere kerken van Nederland. Het is altijd een plek geweest waar mensen bij elkaar kwamen. Hier wordt leed en liefde gedeeld. Het monument is belangrijk voor de geschiedenis, maar ook voor iedereen die geïnspireerd wilt raken.