Sint-Janskathedraal

's-Hertogenbosch

De Sint-Jan vergt veel onderhoud en restauratie. Vaak staan complete stukken van het bouwwerk in de stijgers, om ervoor te zorgen dat de kathedraal in al zijn pracht wordt bewaard voor toekomstige generaties. Jouw bijdrage is dan ook zeer welkom.

“Als parochie hier in de binnenstad van Den Bosch dragen wij dit hele kostbare monument over aan de volgende generatie. “

Plebaan – Vincent Blom

Doopvont uit 1492

De Sint-Jan bevat talloze bijzondere bezienswaardigheden. Een van de meest speciale objecten in de kathedraal is de doopvont uit 1492. Een bassin waar eeuwen geleden al baby’s werden gedoopt, voorzien van talloze elementen met verwijzingen naar makers en de verlossing door God.

Bedevaartsoord

De kathedraal biedt een trekpleister die pelgrims uit heel Europa naar de stad lokt: het Mariabeeld de Zoete Moeder. Het beeld werd in 1380 herontdekt geniet haast de status van een bedevaartsoord. Nog dagelijks worden hier kaarsjes gebrand voor hen aan wie gedacht wordt.

“Eeuwenoude pracht en praal is zelden zo tastbaar”

Hier komen mensen op adem

De mooiste kerk van Nederland. Is een oase van rust en een drukke en hectische stad. Het gebouw van Sint Jan ademt de eeuwigheid uit. Het boeiende is dat na al die eeuwen het monument functioneert nog iedere dag waarvoor het ooit in de Middeleeuwen is neergezet.